Kızıl Sibirya Kurdu Bakımı ve Özellikleri
09 Temmuz 2024

Kızıl Sibirya Kurdu Bakımı ve Özellikleri

Kızıl Sibirya Kurdu

Sibirya kurtları, diğer adıyla Husky olarak bilinir. Bu ırk, yüzyıllar boyunca Sibirya'nın Çukçi insanları tarafından Ren geyiği sürülerini gütme ve kızak çekme amacıyla kullanılmıştır. Bu kurtlar, 1905 yılında Alaska'ya götürülmüşlerdir. Sibirya kurtları, tarihte ilk dikkat çekişlerini Alaska bölgesinde meydana gelen difteri salgını için gereken ilaçları taşıyan kızak köpekleri olarak yapmışlardır. O tarihten itibaren insanların ilgisini çekmeyi başarmışlardır. Kızıl Sibirya kurtları ve diğer renklerde olanlar, Çukçiler tarafından yetiştirilen köpeklerdir. Çukçiler, Sibirya'da Rusya Federasyonu'na bağlı olarak Çukotka Özerk Bölgesi'nde yaşayan insanlardır. Zamanla bu köpekler Kanada, Alaska ve Grönland'a yayılmışlardır. Kızıl Sibirya kurtlarının en çok görüldüğü yer Amerika'da Teksas-Florida eyaletleridir.

Sibirya Kurtlarının Yapısı, Karakteri ve Özellikleri

Orta boy köpek türündendir. Kürkleri kalın ve kulakları sivridir. Sibirya kurtları -60 dereceye kadar dayanabilirler. Ortalama ömürleri 11-13 yıldır. Erkek Sibirya kurtlarının ağırlığı 20-27 kg arasında değişirken, dişiler ise 16-23 kg arasında olabilir. Buz mavisi gözleriyle dikkat çeken bu köpek ırkı, bazen farklı tonlarda göz rengine de sahip olabilir. Soğuk ve ürkütücü görünseler de sevgi dolu hayvanlardır. Bu kurtların yüzü ve vücudunun alt kısımları beyazdır. Geriye kalan bölgelerinin renkleri arasında gri, kılçıl, gümüş, kum sarısı, beyaz, siyah ve kızıl tonları bulunur.

Kalın kürkleri sayesinde soğuk havalarda dayanıklıdırlar, ancak sıcak havalarda enerji düşüklüğü ve hareketsizlik sorunu yaşayabilirler. Aktif, dayanıklı ve enerjik yapıları vardır. Hafif yapıları sayesinde hızlı koşabilirler. Özgürlüklerine düşkündürler ve dillerinden terlerler. Tüyleri, patilerini buzlu zeminlere karşı korur. İnatçı ve yaramaz olmalarına rağmen, oyuncu ve kibar bir yapıya da sahiptirler. Aile bağları çok güçlüdür ve çocuklarla araları oldukça iyidir. Sakin ve geçinmesi kolay bir köpek ırkıdır. Zeki bir tür olmaları nedeniyle anlama konusunda sorun yaşamazlar, ancak gerekmedikçe komutları uygulamazlar.

Sibirya kurtları, kedi, fare ve kuşlar gibi küçük hayvanları avlayabilirler. Bekçi köpeği olarak yeterli değillerdir çünkü çok sevgi dolu yanlarını herkese gösterebilirler ve az havlarlar. Sıcak havaları pek sevmezler ve yalnız kalmayı da hiç sevmezler. Kızıl Sibirya kurdu olsun, diğer renkleri de olsun ulumayı çok severler. Bu köpekler ev ve apartman hayatına uygun değildirler; tek kaldıklarında eşyaları kemirebilirler. Sıcak iklime uygun değillerdir. Egzersize ihtiyaçları vardır, ancak sıcak iklimde bulunanlara egzersiz yaptırılmamalıdır. Eğitilebilen köpeklerdir ve sevdiklerini ve ailesini koruma özellikleri vardır.

Sibirya Kurtlarının Bakımı Nasıl Yapılır?

Sibirya kurtları, yıl içerisinde iki defa tüy dökme dönemi yaşarlar. Tüy dökme sırasında tarama yaparak köpeğin rahatlaması sağlanır. Sibirya kurtlarının gebelik süresi 65-70 gün sürmektedir. Dişinin ilk hamileliği sırasında 1-2 yavru yapar, ilerleyen dönemlerde ise 4-7 arasında yavru sahibi olabilirler. Yavrular, ilk iki ay anne sütü ile beslenir ve ardından mama ile devam edebilirler.

Sibirya Kurtlarının Rahatsızlıkları

Genellikle yakalandıkları rahatsızlıklar arasında kalça displazisi, göz hastalıkları ve çinko eksikliği bulunur. Genetik olarak ise bronşite eğilimli ve mide hastalıkları yaşamaktadırlar. Kızıl Sibirya kurdu ve diğer renkleri ne kadar dayanıklı olursa olsun, veteriner kontrolleri aksatılmamalı ve aşıları düzenli olarak yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Sibirya Kurdu Karakteri

Sibirya Kurdu Karakteri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sibirya Kurdu Nasıl Beslenir?

Sibirya Kurdu Nasıl Beslenir?

Sibirya Kurdu Maması Ölçeği ve Nasıl Yapılır?

Sibirya Kurdu Maması Ölçeği ve Nasıl Yapılır?

Sibirya Kurdu Nerede Yaşar?

Sibirya Kurdu Nerede Yaşar?

Sibirya Kurdu Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Sibirya Kurdu Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Yeni Doğmuş Sibirya Kurdu Bakımı ve Özellikleri

Yeni Doğmuş Sibirya Kurdu Bakımı ve Özellikleri